Mica Ch_I_nă

” Unu’ din cinci locuitori ai pământului e ţăran chinez” – tovarăşu’ Ion Iliescu (pe care, cu respect şi-n faţa unicului adevăr pe care l-a grăit vreodată, îl chiş în freză).

Dragonu Roşu e raiul chinezilor căzuţi de pe hartă, a speculanţilor căzuţi din pat şi-a kitschului căzut din cer. De toate astea profită angrosiştii din toată ţara care vin cu punga de bani şi se întorc cu sacii de boarfe, bişniţarii care vin cu mâna goală şi pleacă cu ce pică şi mulţi precupeţi din cele zări care vin să cumpere căcatul la un preţ mai bun decât în consignaţie.

Mica chină e mereu neîncăpătoare pentru marea forfotă pe care o generează – să tot fie vreo 10-12 dragoane (hale) şi câteva mii de locuri de parcare împărţite simultan de alte mii de cumpărători. Ca decorul să fie complet şi dezastrul garantat, la tot pasul te împiedici de cărucioare ambulante îngropate în mâncare chinezească puturoasă si de alte cărucioare care plimbă marfa de colo-colo – în ambele cazuri  eşti anunţat de prezenţa lor prin expresia ” paladon căluţu”, dar de-abia după ce ţi-ai luat-o la cotoaie, deci inutil.

În dragon se interzice fumatul, măsură care îi enervează la culme pe comercianţi, aşă că fumează în draci. Atitudinea lor de nesupunere în faţa regulilor este cel mai bine reflectată prin lipsa sau neutilizarea caselor de marcat şi prin instabilitatea preţurilor care variază de la client la client şi de la oră la oră. Toate tranzacţiile din enclava chinezească de la margine de capitală nu reprezintă nimic altceva decât o mare evaziune fiscală (sau ceva de genu’, mi-s afon în domeniul ăsta) şi ce mă enervează pe mine e tocmai lipsa reacţie a „autorităţilor”.

Pe măsură ce mă enervez îmi pun şi întrebarea „ce sunt autorităţile şi cine le compune?” şi mă enervez şi mai tare.

Autorităţile sunt nişte organisme apărute din nevoia de a combate nenumăratele nereguli existente în toate domeniile şi care sfârşesc prin a susţine şi încuraja tocmai ce ar trebui să elimine. Puţinele autorităţi cu care am avut de-a face mi-au arătat că funcţionarii sunt aleşi pe criterii care nu au nimic de a face cu posibilităţile şi competenţele  necesare aplicării „legilor”, ci ajung în poziţiile respective din două motive: sunt suficient de docili şi coruptibili pentru a nu altera relaţiile cu mediul înconjurător; cunosc sistemul, oamenii potriviţi şi toate tertipurile necesare bunului mers al lucrurilor. Când garda financiară are de mers în control la dragoane, apăi anunţă din timp ( mărturie: http://www.youtube.com/watch?v=kg8RmShidNI ). Şi când garda financiară, într-un final, descinde în control, nu-i mai rămâne decât să se controleze la ouă în faţa obloanelor lăsate… după care, în deplină discreţie, spală putina şi totul devine imaculat.

Dragonu Roşu funcţionează după propriile reguli tocmai pentru că îşi permite să susţină financiar prostituţia din instituţiile statului. Problema e că aceleaşi instituţii, sodomizate intens îşi tratează băşicile din găoz regulându-ne pe noi tocmai pentru a mai băga şi ceva mărunţis în visteria statului odată cu şpaga în propriile buzunare.

În contextu’ dat şi-n cazu-n care daţi nas în nas cu vreun chinezoi cotonogit bine de agresori necunoscuţi, nu are sens să vă puneţi întrebări inutile…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s