Ce-aţi căutat în stradă?

Notă: acest text reprezintă o excepţie de la una dintre regulile acestui blog. Îmi cer scuze sincere tuturor celor care nu se aşteptau şi nici nu-şi doreau să găsească un astfel de text aici.

Ce-aţi căutat în stradă?

Voi, bravi foşti militari atrofiaţi după doar 20 de ani de „muncă”, ce-aţi căutat în stradă? Pensii prin care să-i sfidaţi pe toţi ceilalţi pensionari? Bine că nu vi se dau, foarte bine!

Voi, „martiri” ai revoluţiei, teferi şi nevătămaţi, ce-aţi căutat în stradă? Recompense pentru vitejia voastră? Să am pardon, da’ aţi primit libertate, ajungă-vă!

Voi, bişniţari şi speculanţi doborâţi de criză, nevoiţi să trăiţi doar din ajutor social, ce-aţi căutat în stradă? Ciubucăreală, ha? La muncă bă!, ne-am săturat de şmecheri şi combinatori!

Voi, bolnavi închipuţi, paraziţi sănătoşi pe spatele celor ce muncesc, ce-aţi căutat în stradă? Ridicaţi-vă şi umblaţi, nu mai staţi la cerşit!

Voi, simpatizanţi politici de toate culorile, ce-aţi căutat în stradă? V-aţi săturat de „ăştia”?! Da’ nu v-aţi săturat să vă săturaţi, o dată la 4 ani, de oricare „ăştia” şi să-i chemaţi înapoi pe oricare „ăia”?

Voi, toţi cei care-aţi ieşit în stradă pentru o viaţă mai bună, ce soluţii propuneţi? Sau vreţi doar schimbare şi-atât?

Voi, devoratori de-antene şi realităţi, ce-aţi văzut în stradă? Aţi văzut un popor demn care-şi strigă nemulţumirea?!, că eu nu l-am văzut!

Voi, toţi ceilalţi care-aţi fost în stradă pentru o schimbare majoră, pentru regăsirea identităţii noastre, a tuturor, v-aţi putut face auziţi?, că eu nu v-am auzit! I-am auzit doar pe cei care nu-l mai vor pe băsescu, pe cei care vor case, pe cei care au fantezii sadice cu udrea, pe cei care vindeau seminţe, pe admiratorii opoziţiei, pe fanii lui chuck, pe suporterii echipelor de fotbal, pe toţi cei enumeraţi înaintea voastră!

Voi, noi, toţi cei care încă mai suntem aici, vinovaţi şi victime ale aceleiaşi probleme, ce să căutăm în stradă? O nouă societate, o schimbare radicală a elitelor care ne reprezintă, o minune? Din păcate, nu în stradă le vom găsi şi nici în stradă nu le vom naşte!

Să mergem toţi acasă!

Să învăţăm, toţi cei care încă nu ştim, că doar o societate sănătoasă poate naşte elite capabile să o reprezinte şi să-i asigure bunăstarea. Să devenim noi mai responsabili pentru a le putea cere celor care ne conduc o atitudine responsabilă. Să ne curmăm decadenţa şi să ne salvăm identitatea pentru a deveni o singură voce care să se poată face auzită.

Să nu mai dăm şpagă, să nu mai aşteptăm şpagă; să nu tăiem zilnic mii de copaci pentru a tipări mizerii (vezi click, cancan, libertatea); să ducem gunoiul la coş, să cerem coşuri acolo unde nu există; să redevenim solidari, să ne cultivăm spiritul civic, să renunţăm la lamentări; să nu mai „punem botul” la toate promisiunile electorale, să nu mai punem ştampila pe „liberali”, „socialişti”, „democraţi” doar pentru că avem convingeri politice – „ei” nu au!; să ne abandonăm „vedetele” şi să ne regăsim artiştii; să facem efortul de-a scrie România cum se scrie şi nu altcumva; să le oferim copiilor noştri o ţară-n care să-şi dorească să rămână şi părinţilor, fraţilor noştri o ţară-n care să-şi dorească să revină!

Dacă nu (mai) vrem să fim ignoraţi, minţiţi, furaţi, atunci e timpul să naştem reprezentanţi (de conducători suntem sătui!). Aşadar, să încetăm a mai fi ignoranţi, mincinoşi, speculanţi!

P.S.: Pentru toţi cei care se/mă vor întreba dacă am simpatii politice răspunsul este NU!, am doar antipatii!

Reclame

7 responses

 1. Mulţumesc pentru cele scrise! Mă gândeam la o abordare similară privind subiectul dat dar am inspiraţie… mai deloc.
  Nici eu n-am înţeles circul. Lumea trebuie să înţeleagă că schimbarea începe cu sieşi. În acest fel ne vom putea opune sistemului prin refuz la participare determinându-L să se schimbe. Nimic nu se face pocnind din degete!

 2. Cand am citit textul de mai sus prima data m-am intrebat oare ce rost ai tu pe Pamant…sa critici? De ce sa critici un om care suporta temperaturi cu minus,intemperii,oboaseala,foame,umilinta si represalii de la fortele de ordine…In mare parte ai dreptate cu ce ai spus mai sus dar nu inteleg cu ce ajuta? Ceea ce spui tu e de genu’ discurs Miss Univers : vreau sa fac lumea sa fie un loc mai bun.Ce vorbesti tu e utopic si imposibil,stii ce zic?hai de maine sa nu mai criticam pe cei din jurul nostru’ daca tot incepe totul de la noi…Ti se pare ca ai schimbat lumea cu ceva prin ce ai scris mai sus?asta stie toata lumea dar stii care este problema? ca toti vin cu ideologii cunoscute si arhicunoscute dar cu nicio solutie…Parerea mea este ca esti penibil , si textul are aceleasi calitati de penibilitate…ai adus o ofensa injusta multor oameni de la caldura din spatele laptopului tau probabil,ai generalizat inutil.

  • Apreciez calitatea discursului tău, motiv pentru care-ţi răspund.

   Nu am generalizat, fapt vizibil prin abordarea separată a diverselor grupuri de „manifestanţi”.
   Nu i-am criticat pentru că au stat în ploaie, frig sau pentru că au îndurat prea mult, i-am criticat pentru că nu au avut un mesaj unitar, coerent, clar! I-am criticat doar pe cei care au deformat protestele şi au zădărnicit iniţiativa celor care aveau cu adevărat ceva de spus!
   Nu aş fi putut schimba lumea indiferent ce aş fi scris. Şi da, am soluţii! Şi da!, le aplic. Sunt un foarte bun cetăţean, îmi cunosc şi-mi revendic drepturile în măsura în care-mi ştiu limita libertăţii; accept şi respect legea chiar şi atunci când îmi e potrivnică; şi Da, sunt penibil pentru că refuz să urmez o societate care nu mai are demult busolă şi aşteaptă să i se dea, să i se permită, să i se înlesnească fără ca ea să ofere ceva la schimb!
   Tuturor celor care s-au simţit ofensaţi de cele scrise de mine le transmit următorul mesaj: şi eu (şi mulţi alţii ca mine) m-am simţit ofensat de mitingurile la care se dansa pinguinul, de voturile vândute, de pretenţiile lor băneşti, de banii daţi de la buget bor-ului, de susţinearea pe care o manifestă pentru diverse partide, de lipsa de bun-simţ, de mizerie, de imoralitate, de toată prostia pe care o înghit zilnic via antena3, otv, realitatea tv, etc. .

 3. Esti de-al meu! Asa-i, nu cred ca stiu prea multi dintre cei din strada de ce au iesit. Ca vor Jos Baescu si Boc, m-am prins. AI putea spune usor ca poporul nu trebuie sa propuna solutii, el trebuie sa fie condus bine, ca de-aia isi da votul. Dar nu-i asa, caci daca guvernul nu e in stare, iar noua nu ne convine asta, e musai sa gasim solutii. Nu a venit nimeni cu vreun program al solicitarilor, cu vreo lista de propuneri concrete, insa toti striga ca s-au saturat de intreaga clasa politica. E foarte inregula, dar daca tot cerem „jos” in stanga si in dreapta, am face bine sa si propunem pe cineva in loc.

 4. Vlade, perfect de acord cu propria schimbare/ evolutie. Dar… asta se face in timp – mai mult sau mai putin, dupa cazul fiecaruia. Oricum, dureaza. Ce facem insa ACUM, acum cind doar 52% din padurile Romaniei mai apartin statului, restul fiind detinut de austrieci, chinezi, finlandezi, Harvard… care, toate, fac presiuni puternice pt emiterea de legi SI mai criminale (limita mai mica a taierii, de la 120 la 90 de ani etc)? Evident, asta e doar un singur exemplu din miile de nenorociri… CE SA FACEM ACUM? CUM ii oprim p-astia sa taie padurile, sa exploateze cu cianuri, sa distruga priurile de munte cu „hidrocentrale”, sa faca drumuri asfaltate in rezervatii, sa… Caci, e de la sine inteles, nu se impiedica derbedeii de citiva ametiti in Piata, ci, dimpotriva, isi vad absolut nestingheriti de actiunile criminale in continuare. Au declansat procedura de vinzare pt Electrica, Romgaz… (adica vind pachetul majoritar). Au dat toate resursele pe mina strainilor, de-a lungul celor 22 de ani, una dupa alta. Alt ex: eu credeam ca societatile particulare care au aparut in domeniul cailor ferate sint asa, niste operatori care functioneaza privat, folosind cfr. O alternativa, ca sa zic asa. Ei bine, nu, li s-au concesionat inclusiv caile ferate respective. Adica CFR nu mai ajunge la x destinatie, ca aia e „oeprata” de un particular, only. Ramii timpit!
  Deci, e ok, societatea trebuie sa se schimbe (la nivelul individului), prin responsabilizare, spirit civic, evolutie… Dar ce facem ACUM? Cum oprim masacrul?

   • Multumesc, Vlade! Mie situatia imi pare chiar tragica. Ok, e tragica de 22 de ani incoace, tragedia crescind continuu si, din cite observ, in progresie geometrica, in ultimii ani. Din cite am constatat, inca exista – multi? – oricum destui oameni care habar n-au de ceea ce se intimpla, mai precis de stadiul la care s-a ajuns. De altfel, nici eu nu stiu exact care-i stadiul asta! Dar, logic vorbind, daca mi se pare catastrofal nivelul la care s-a ajuns, iar acesta – de fapt – e mai profund, atunci… Exista si destui pe care nu-i intereseaza, ceea ce e ingrozitor (si da apa la moara refrenului „ne meritam soarta”). Si, iarasi, destui – printre cei care stiu sau isi dau seama – care nu fac nimic (din diverse motive). Nici eu nu pot spune ca fac ceva efectiv, in afara sa ma ingrozesc (cu voce tare intre cunoscuti sau in scris, pe retele de socializare). Uneori am senzatia ca-s aidoma prazii hipnotizate, in fata unui boa constrictor…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s