C-o şpagă toţi suntem datori!

Cum bine a-ntrebat o recenzoră de naţionalitate ungurească: „v-aţi născut viu?”, aşa mă întreb şi eu: cum trebuie să te naşti ca să nu dai şpagă?

Dacă te naşti viu, şpagă scrie pe tine: anestezist, moaşă, asistentă(e), infirmieră, medic mâna unu’, medic mâna doi (fiecare cu câte minim două mâini şi 3 buzunare foarte mari), plus paznic poartă, paznic etaj, paznic secţie, alţi agenţi pază.

Dacă te naşti mort şi supravieţuieşti păţeşti la fel, dacă nu, păţeşti altfel, da’ de şpagă tot nu scapi (registratură, stare civilă, laborator, etc.).

Dacă te-ai născut viu şi supravieţuieşti, nici moartea nu te mai scapă de şpagă! Oricât de sănătos ai fi, nu eşti suficient de sănătos ca să nu faci vaccin din 3 în 3 luni (deci şpagă trimestrială). Apoi, dacă nu-i post, bagi mâna adânc în buzunar şi-ţi faci datoria de bun-creştin faţă de un popă (sau 2, sau 3….) şi de toţi ceilalţi slujitori ai Domnului. Oficial se numeşte pomană sau donaţie, practic e şpagă! (încep să aud toaca…).

Dacă insişti să supravieţuieşti, viaţa te răsplăteşte cu acces la creşă, grădiniţă. Trebuie să înţelegi că nicio faptă bună nu poate rămâne nerăsplătită, deci plăteşti, răs-plăteşti până prinzi şi tu loc în bancă. După grădiniţă, dacă nu rămâi repetent, mergi la şcoală. Dacă vrei într-o clasă „bună”, vii cu „lecţia” învăţată.

Dacă şcoala n-a reuşit să te omoare, revendici diplomă. Chiar dacă nu te-ai omorât cu şcoala, primeşti oricum diplomă dacă, bineînţeles, n-ai uitat „lecţia”. După care te duci la facultate, dai examene şi le iei, dai o şpagă şi le iei şi pe alea nedate, primeşti o altă diplomă, te apuci de alta. Reiei ciclul, aprofundezi lecţia, te apuci de master, te faci c-o diplomă şi începi să emiţi pretenţii.

Dacă n-ai dat şpagă în şcoală, facultate şi totuşi ai o diplomă, te angajezi (de obicei după ce-o fac cei care au dat) şi începi să intri pe profit. Profitul te face să-ţi doreşti mai mult(e) de la viaţă.

Dacă pe persoană fizică ai rămas părtaş la viaţă, înseamnă că vei fi contribuabil!

Ai maşină şi n-ai loc de parcare? Nu-i problemă, există locuri de parcare la primărie. Pentru a afla unde sunt şi cum poţi intra în posesia unuia, spui parola: „cât?”.

Ai maşină, deci şi nişte amenzi… Ştii sigur că le-ai plătit, da’ primeşti o înştiinţare de la finanţe că NU le-ai plătit. Nu mai găseşti chitanţele? Stai liniştit, mereu există cineva acolo care, pentru un tratament adecvat, e dispus să caute prin dosare (deşi pentru asta e pus acolo şi remunerat).

Te-ai născut viu şi sănătos da’ ai început să te defectezi? Păi nu-ţi rămâne decât să mergi la doctor (de preferat în medicină). În schimbul bunăvoinţei tale vei primi bilet de tratament, plus concediu medical plătit (din care să-ţi permiţi un minim de bunăvoinţă).

Te-ai dus la tratament? Deci te-ai născut a doua oară! Facerea de bine e ce era odată, da’ şi ceva în plus. Ceva în plus la: medic, medic specialist, asistente, asistenta-şefă, infirmieră, recepţioneră, farmacistă, diriginte de farmacie.

Eşti sănătos şi vrednic să suporţi o rată la bancă? Deci vrei casa ta! Da’ pentru asta ai nevoie de acte şi de muuultă bunăvoinţă. Ai grijă de: notar, evaluator, cadastrist, funcţionarul de la bancă, colegul din centrală al funcţionarului de la bancă. Dacă faci imprudenţa de-aţi construi casă, fă bine şi ia-ţi şi-un credit de nevoi personale pentru cheltuieli neprevăzute cu persoane încă necunoscute.

Acum, că ai casa ta, parcă te-ai însura/mărita un pic… Aici n-ai nevoie de prea multă şpagă iniţial (poate doar dacă nu vrei să faci cununia civilă într-o marţi la 15:18). Şpagă începi să dai de-abia după „DA”.  De aici vine şi imposibilitatea stabilirii unui preţ pentru căsătorie deoarece plăteşti toată viaţa. Dacă supravieţuieşti!

Până la retragerea definitivă din activitate, mai ai de platit nişte şpagă: la service auto pentru un dosar de daună, la itp pentru nişte noxe bune, la casieria cfr pentru un tren la care NU mai există locuri, la dosarul de ANL,  la calcularea vechimii în muncă pentru o pensie mai bună, la cei care-ţi aduc frigiderul la scară, la locul de veci, la cei care se ocupă cu mentenanţa la eon, transgaz, cablu, telefon, la biroul 4 de la primărie pentru o autorizaţie inutilă, la biroul 3 pentru o ştampilă, la aproape orice birou/cameră/ghişeu de unde ai nevoie de ceva…

Când crezi că ai scăpat definitv de şpagă şi treci la cele veşnice, gândeşte-te că şi şpaga e veşnică. Deci: preot, gropar, dascăl, lumânărar, stare civilă, administraţia cimiterelor, preot. Preotul e de două ori deoarece şpaga lui e de două ori mai mare decât suma celorlalte şpăgi!

Tot scriind aici am găsit, în ritm de toacă, şi răspunsul la întrebarea iniţială, deci curioşii pot întreba cu toată „bunăvoinţa”!

Reclame

7 responses

 1. Am dat spaga asa: ca sa scap de armata, ca sa fac cununia sambata am avut aranjat (nu mai stiu daca am dat ceva) si cam atat. Pe la scoala, Bac, absolvire facultate, doar niste protocoale. Pentru permis nu, pe la doctori doar flori, si cam atat. Dar e greu fara sa dai, mai ales pe la noi unde desi ala caruia ii dai e deja platit dar tot trebuie sa-l omenesti.

 2. Eu nu stiu daca e chiar asa. De multe ori, omul da spaga pentru ca asa se simte el mai bine si mai in siguranta. Cu toate ca, spre exemplu, un medic lucreaza la fel si daca dai, si daca nu dai.
  De multe ori, am vrut si eu sa ma „aliniez” ca toata lumea, si am fost refuzat. Mi-a fost o rusine….
  @loopoo,
  e clar ca ai dat spaga, daca ai vrut sa scapi de armata. Aici, datul de spaga e vina ta.
  Tu ai semna pe o fisa ca cineva este inapt chiar daca esti constient ca nu e asa? Ti-ai asuma riscul asta? Ti-ai pune meseria in pericol pe degeaba?
  De ce nu ai dat si pentru permis spaga? Pentru ca ai fost in regula. Ai fost pregatit.
  Sau crezi ca medicul te-a vazut mai bine si mai atent pentru ca ai dus un buchet de flori? Chiar crezi ca medicul avea nevoie de flori?
  Iti spun eu ca nu.
  Daca fiecare dintre noi am fi platiti cum se cuvine, nici nu ne-am gandi la spaga. Si am avea si acel zambet pe buze pe care il vezi la toti cei ce au o viata lipsita de grija banilor.
  Nu vreau sa se inteleaga ca pledez pentru spaga, dar de cele mai multe ori, noi suntem de vina, ca dam.
  D

  • Păi cam ai dreptate, până la urmă şpaga e ca violul: e vinovat cine dă, nu cine primeşte… Problema aici e că, în majoritatea cazurilor, dacă nu Înscrii unde trebuie eşti tratat mai prost decât dacă ai fi făcut-o.
   Pot particulariza chiar: maică-mia (asistentă medicală) îmi mai spune ce şi cum se întâmplă la sala de operaţie… Ei, există un doctor acolo care nu de puţine ori a scos bani din buzunar şi a dat unor paciente lipsite de orice posibilităţi…. L-am cunoscut întâmplător şi-am vorbit pe tema asta (a şpăgii), iar atitudinea lui m-a mirat:” păi eu nu iau bani de la nimeni…aaa, mai primesc băuturi, parfumuri, suveniruri, chiar şi un tablou am primit…dar bani nu primesc! am 2 contracte cu două clinici particulare, susţin cursuri la facultate, am publicat o carte…de aici am eu toţi banii mei (şi are A6, minim 50.000)”… Deşi considera că remuneraţia în sănătate este insuficientă, condamna încurajarea şpăgii.
   Discuţia e mult mai amplă… În Israel există chiar o lege care interzice oferirea de recompense doctorilor (altceva decât flori, suveniruri, alte atenţii) şi, f important, legea aia chiar se aplică şi este respectată… Deci se poate!
   Da, om fi noi de vină că dăm ( crede-mă, dacă nu aş avea un copil de 10 luni pe care nu doresc să-l sacrific pentru principiile mele, n-aş da şpagă nicăieri), dar când observi diferenţa de atitudine a celor care se aşteaptă la şpagă şi-o primesc sau nu, nu prea mai ai de ales…

 3. Armata n-am vrut sa o fac pt ca o consider o tampenie, in afara situatiei cand iti place si ai chemare, iti doresti sa faci treaba asta. Dar nu m-au dat inapt, @al2lea, m-au trecut ca sunt in continuare la facultate, desi eu o cam terminasem. Deci chestia cu armata nu a presupus vreun act medical, no way. Chestia e ca-mi pierdeam serviciul daca ma luau in armata, fiindca aveam contract pe durata determinata, si chiar n-am vrut.
  BIneinteles ca noi cu totii suntem de vina pentru perpetuarea spagii, a obiceiului astuia tampit.

  • Mă bucur că v-a plăcut şi vă mulţumesc pentru promovare.
   P.S.: am avut ceva dispute cu „neşte” vizitatori de’ai matale (andrei şi înc-o tanti)…m-am amuzat! 🙂
   Toate cele bune Nea Costache!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s