Prescură nu daţi?

Dacă ar fi să scriu câte un text de fiecare dată când mi se face lehamite de câte ceva aş sfârşi făcându-mi-se lehamite de scris. Ei, şi cum au trecut suficiente ocazii de lehamite nescrisă, azi consider că pot să scriu.

Aşadar, mi s-a făcut lehamite de ziua de 25 iunie fix de ziua ei. (Da’ aşa o lehamite, că nu cred că voi fi în stare să o exprim!). Fix acum un an murea fix de tot un anume cântăreţ şi nu era chip să râzi cu gura pân’ la urechi (din varii motive) fără să nu se uite concetăţenii chiorâş la tine. Eu auzisem un banc aşa de bun şi-l înţelesesm atât de bine încât m-am râs pe mine pân’ la lacrimi şi puţin a lipsit să nu mi-o iau pe cocoaşă de la naţiunea îndurerată, doar-doar m-oi înfrăţi şi eu cu durerea mondială. Am scăpat de bătaie şi astăzi, la fix un an de la bancul ăla foarte tare, mă oftic teribil deoarece l-am uitat.

Azi, 25 iunie, aflu şi eu că prin parcul Herăstrău de la capitală există o alee cu numele răposatului şi că, astăzi, 25 iunie, a fost zi de priveghi (că uitasem să vă spun) la monumentul ridicat în cinstea lui. Priveghi la un după deces nu prea se poartă după datina acestui popor dar, cum emanciparea nu cunoaşte limite şi nici absorbţia oricăror influenţe vestice obstacole, vrem, nu vrem, ne-am procopsit nu doar cu un idol postmortem, ci şi cu o manifestare nou-nouţă.

Şi acum ajung şi la partea cu lehamitea! Cum pipirigu’ mâne-sa de viaţă am ajuns noi principalul importator de idoli mondiali şi unde păpădia noastră s-au pierdut toţi românii care ar fi putut, la fel de postmortem, să dea numele unei străzi sau măcar al unei amărâte de alei? Să fi fost total nedemn de a sta scris pe o tăbliţă Toma Caragiu cu str. în faţă? Să fi angajat primăria toţi inculţii ţării şi să le fi dat pe mână botezul stradal astfel încât să nu încapă şi Amza Pelea pe undeva? Doina şi Ion Aldea-Teodorovici n-au voie şi ei la o străduţă cu 4-5 case numai pentru că n-au avut şi nici nu vor avea vreodată loc pe frecvenţele kiş efem, radio Mu sau şto efem?  Nichita Stănescu să fi botezat aşa de multe sticle încât să nu-i fi rămas şi de-o stradă? Da’ de Antonescu ce spuneţi?!…

De Antonescu spun eu: vreau să existe în orice oraş din ţara asta un bulevard enervant de mare care să-i poarte numele! Şi vreau să existe un singur om curajos care să ne spună cine şi ce a fost cu adevărat Antonescu şi să ne scoată din cap propaganda mincionoasă a unor lingăi lipsiţi de coaie care-şi spun istorici! Vreau, da’ vreau degeaba şi mi se face lehamite! Mi se face lehamite că Antonescu e interzis pentru că, vezi Doamne!, făcea epurare etnică eliminând ţiganii, în timp ce mihăiţă din america e cineva tocmai pentru că s-a autoepurat pân’ la stadiul de albă-ca-zăpada şi a justificat astfel nevoia de (chiar nu contează dacă fix şapte) pitici. Da’ una e să te naşti american şi alta e să te naşti român sau orice altceva, da’ mai ales român!

Cu mihăiţă-n suflet şi-n asfalt naţiunea română a mai umplut un gol, a mai scris o pagină de istorie universală şi nu mult i-a lipsit să-şi bage piciorul în propria conştiinţă dacă, bineînţeles!, ar mai fi găsit-o acasă!

Păi cum dracu’ să fie acasă când ea era la priveghi în Herăstrău?!

16 responses

 1. mai vladututle , tu aici iti versi toate sentimentele spurcate de omenire… te sarut

  iar am ris cu pofta, daca continui tot in stilul asta si tu o sa intrii in literatura universala, dar la sectia de „lehamite universala”… se va inventa cu tine…

  bag sama ca tie nu ti mai plac nic in tara asta, dar mai ales occidentalizarea… si stii tu ce draptate ai???
  daca ar stii fratii astia rumîni ca multa i porstia din occident ar cauta s externalizeze si sa rumanizeze occidentul… dar sunt fraieri la cpitolul asta…. numai asta daca le am spune o ca occidentul nu stie nici macar sa faca sarmale cu varza si foi de vita si nici ciorbele noastre sfinte si mamaliga , iar sa cinte si sa danseze nici atit… sa rida tinundu se de burta este exact cum spui „”interzis””, ii vezi pe toti pe strazi cum umbla ca zombii cu fetele de stinca si gris la culoare de frica , de uzura morala si de griji ale zilei de miine…. vorbesc singuri – nu numai cei cu telephonul la ureche – si se uita la tine „”timpiti”” de greutatea vietii… femei ce poarta sandale in timp de iarna, cind la noi femeia chiar daca putem ride se ingrijeste cu ia opinca si bunda si merge si grijeste de vite… la tara, ca la oras tãtã lumnea iasche moderna (cum ar zice florin piersic in scenetele lui)adicatelea ca la occident… dehhh… dar doresc sa te intreb ceva: DE CE TE DOARE PE TINE ASA DE MULT TOT CE I NELALOCUL LUI???? curat suflet trebuie sa ai tu vlade…

  sarut dulce cu calda prietenie

 2. Desi nu sint de acord cu opinia ta referitoare la MJ, inteleg ca, de fapt, nu valoarea artistului o pui in discutie aici, ci preluarea fara discernamint a oricaror americanisme/ occidentalisme si, mai ales, ignorarea – cu buna stiinta sau de tip dobitocesc – a personalitatilor culturii noastre. Ambele aspecte (preluare / ignorare) tin de sindromul de turma, dublat – din nefericire, la noi – de lipsa unei coloane vertebrale…
  Daca te consoleaza cu ceva, exista – in Bucuresti – o strada ce poarta numele Ginei Patrichi. Si a mai existat o tentativa, aceea de a da, unei piete din Dr. Taberei, numele lui Sergiu Celibidache; un oarecare timp a supravietuit si indicatorul respectiv, ce-i drept, plasat aiurea si prea putin vizibil… Din cite stiu, indicatorul… fie a disparut, fie a fost inghitit de vegetatie…
  In schimb, cred ca oricine, orice cetatean al acestei tari poate propune primariei ca aceasta sa ia masuri in sensul botezarii/ rebotezarii unor strazi/ bulevarde cu numele acelor oameni care ne fac cinste.
  Desigur, mai greu ar fi cu Antonescu… Si totusi, daca ar exista semnaturi strinse in acest scop, cred ca si asta ar putea deveni, daca nu posibil, cel putin probabil. Si, daca-mi amintesc bine, nu de mult un sondaj a revelat tocmai aceasta „anomalie”: se pare ca multi romani il apreciaza pe interzisul Antonescu…
  Revenind putin la MJ, el nu are efectiv nicio vina in toata treaba asta; cit despre valoarea sa ca artist, aceasta este, totusi, incontestabila. Sigur, el poate sa placa sau nu, poate fi sau nu agreat, asta ramine la latitudinea fiecaruia… No offense…

  • Nu-mi permite timpul sa dezbat profund contextul, vreau doar sa afirm ca ai inteles bine pozitia mea fata de MJ si muzica lui. Nu el reprezinta subiectul textului meu si nicidecum nu contest valoarea lui chiar daca nu sunt un admirator al sau….

 3. tot ce-a fost de spus, s’a spus! subscriu la cele scrise de tine mai sus, Vlade!
  Nu prea’s de acord cu pozitia Aurei vis a vis de occident, dar e foarte probabil sa fi glumit… 🙂
  Sa auzim de bine!

 4. Vrem nu vrem, trebuie să recunoaştem impactul pe care americanii l-au avut asupra multor lucruri, bune sau rele. Ei sunt cei care au făcut limba engleză limbaj internaţional şi nicidecum englezii, tot ce ţine de muzică, film, TV se inventează în America şi apoi se preia, iar calitatea este de necontestat. Până şi modelul perfect de femeie-păpuşă-tunată a fost impus de aceştia.
  „Privitor la Michael Jackson, o enumerare a realizărilor sale ar fi în van, în măsura în care s-ar umple pagini cu ale căror conţinut majoritatea ar fi familiarizaţi. Despre mulţi artişti s-ar putea scrie introduceri care să conţină formula : Unul dintre cei mai mari… Privind din exterior şi analizând ceea ce defineşte această persoană, Michael Jackson, pot spune cu uşurinţa că a fost cel mai mare dintre artişti. Artistul complet: voce îmbătătoare, entertainer desăvârşit, compozitor, etc. Oricare dintre generaţiile trecute şi dintre cele ce vor veni, vor avea/au la bază ,ca model de formare a culturii muzicale, muzica lui Michael Jackson, mişcările sale magice şi acel ceva ce făcea publicul să-i cadă la picioare.”
  Până la urmă trebuie să recunoaştem că genul de persoane care urmează spiritul de turmă şi uneori fac gesturi necugetate, sunt cei care au schimbat multe în istoria occidentală, prin marşurile lor împotriva sau pro nu-ştiu-ce cauze… când la noi mulţi preferă să meargă la un şpriţ sau inventează un motiv de tipul probleme de familie, atunci când li se cere să fie solidari.

 5. Pingback: Apa trece, din România ce-o să mai rămînă? România are nevoie de soluţii, nu de campanii de imagine!!!!!! « joy

 6. Ai grijă, lehamitea e periculoasă. . . 🙂
  De acord cu tine, care-i tragedia?
  @lucian: Avem şi ce invăţa de la americani. 🙂
  Ce să învăţăm noi de la unii care nu au trecut, nu au cultură şi nici viitor?
  Să terminăm odată cu păcăleala asta.

 7. Nimic de spus. Sunt săraci cu istoria însă sau mişcat mult mai eficient decât am făcut-o noi, şi-n plus important e cum valorifici un lucru nu faptul că-l deţii.
  Ar putea exista o polemică pe baza acestui subiect, însă eu nu-s nici pro nici contra, doar că accept ce-i evident chiar daca, uneori, nu-mi place. Parerile sunt împărţite şi trebuiesc respectate. Se numeşte diversitate şi asta e ceea ce ne face deosebiţi, unici…oameni.

 8. Multi Parlamentari si Ministri se ” SINUCID ” Deja – oare mai au scapare ? ce spune ISTORIA LUMII despre astfel de SPECIMENE ? CITITI , MEDITATI si veti AFLA !!! In ROMANIA nu mai exista SINCRONIZARE ,ci HAOS , BOLI si GENOCID !!!

 9. Românii, definiţi prin limba lor maternă , sunt cel mai vechi popor european.
  Până şi 75% din ungara colocvială se trage din limba română.
  Însăşi NEM TUDOM este pe româneşte, nu în maghiara de origine.Maghiarii erau asiatici ugro-finici.
  NEM este negaţia europeană, N-AM.
  TUD=ştie, adică nu-i TUT-ă, a s-TUD-iat.
  Când le tot repetă românilor “nem tudom”, ostentativ, secuii ar trebui să ştie că această sintagmă nu este maghiara autentică, ugro-finica, ce nu depăşeşte 250 de cuvinte, reprezentând poate abia 5% din limba vorbită de unguri, de fapt o română cu accent schimbat .
  Citţi cartea Suntem români de peste 2500 de ani, de Dr.Lucian Iosif Cueşdean, Ed.Solif,Buc
  Vă invit să vizitaţi blogul Editura Solif – Dr. Lucian Iosif Cueşdean – http://solif.wordpress.com/;
  http://www.libertatea.ro/stire/in-asia-80-000-000-de-oameni-vorbesc-limba-romana-289286.html
  Telefonul editurii este 0722.317.501 şi aici puteţi comanda prin poştă cărţile dorite, la preţurile scrise pe blog, fără tva.

  • Ati uitat sa precizati ca maiasa, tibetana si aborigena se trag din protodaca, se stie de altfel ca piramidele din America Centrala si de Sud, Egipt si Cambogia- Vietnam sunt facute tot de dacii liberi. Parol! :-))))

 10. Pingback: Asociaţia AUCI ajută tinerii cu handicap în cadrul proiectului “Băieţi pe picioare” « joy

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s