Cel mai şmecher mare

Personajul ne e cunoscut tuturor, omul doar fiecăruia.

Personajul trăieşte şi se manifestă pretutindeni, mai puţin oricând. Momentul în care cel mai şmecher mare devine mai şmecher puţin e acela în care intră pe teritoriul unui alt cel mai şmecher mare – atunci omul iese din pielea personajului şi se conservă aşa până ajunge în locul care l-a consacrat sau în alt loc unde nu există niciun şmecher mai decât el mare.

Cel mai şmecher mare e un ghinionist al sorţii, poate cel mare. Timpul n-a avut milă de el, părinţii n-au avut timp de el, el de el n-a avut habar şi a devenit copia fidelă a celor mai şmecheri mari ce i-au servit de model într-o lume lipsită de repere. Ghinionul omului cel mai şmecher mare e ghinionul lui, ghinionul personajului cel mai şmecher mare e al tuturor, şmecheri sau fraieri deoptrivă.

Omul e mereu altul, personajul mereu acelaşi.

Cel mai şmecher mare de pe scara în care locuiesc momentan e un uscat ras în cap. Am observat la cei mai şmecheri mari tendinţa de a-şi lăsa părul lung sau chelie. Locatarul conjunctural vecin cu mine (sau eu cu el) n-a avut suficientă răbdare să-i crească pleata şi pentru a deveni primul cel mai mare şmecher de la el din scară s-a ras pe ţeasta. În completare şi-a insuşit şi-o moacă încruntată şi-un mers care, dacă l-ar ajuta fizicul, ar putea fi considerat impunător.

Odată metarmofozat omul în personaj, cel mai şmecher mare de pe scară a găsit de cuviinţă să-şi revendice, de la sine putere, loc de parcare şi cea mai elocventă manifestare a acestui exemplar poate fi văzută atunci când îşi găseşte locul ocupat. Interesant este că nu s-a găsit nimeni să-l ia de urechi şi să-i aplice un bobârnac pe chelia lui insipidă, (deşi astfel de acţiuni ar putea conduce la o dramă şi ar fi încadrate la tentative de omor pentru că, după cum am mai spus, posibila victimă e uscată rău) iar asta îi permite lui să-şi exercite nestingherit funcţia supremă.

Alţi locatari cu funcţia de cel mai şmecher mare întâlniţi de mine aveau modalităţi similare de manifestare. Unii scoteau boxele pe geam, alţii îşi scoteau femeile, îşi aruncau gunoaiele, eventual femeile, ieşeau la plimbare în maieu prin cartier, băşeau senini în faţa scării, lipeau mucii de pereţi şi pavau trotuaru’ cu ambalaje de bomboane agricole. Câinele şi şmecherii cei mai şmecheri mari sau mici (deşi nu există şmecher care să se considere mic) au în comun un singur lucru: lasă urme de căcat şi miros de pişat pe oriunde trec.

Ca locatarii de mai sus sunt sute, mii şi ca ei nu e nimeni. Oriunde am fost (oraş sau sat) am întâlnit, invariabil, cel mai şmecher mare şi nu cred că voi găsi locul în care personajul să nu fi găsit omul pe care să-l corupă. Cel mai şmecher mare e statutul către care tind toţi cei ce nu pot determina un alt scop al vieţii lor. Cel mai şmecher mare nu are nevoie de şcoală, nu are nevoie de maniere sau de bun simţ, de legi şi nici de inteligenţă. Cel mai şmecher mare are nevoie doar de o doză mare de nesimţire pe care să o poată numi tupeu şi de o gură mare prin care să se facă auzit. Şi mai are nevoie de ceva: de toţi cei care nu se visează cei mai şmecheri mari, de fraierii care să-şi vadă de treabă lor, de speriaţii care să-i facă loc, de fricoşii care să-i dea voie sa fie cel mai şmecher mare.

Non-şmecherii sunt cei ce fac posibilă existenţa şmecherilor, iar şmecherii sunt cei ce fac imposibilă existenţa oricui. Din postura mea de non-şmecher regret faptul că le fac posibilă existenţa şi că, mai mult decât atât, trebuie să le-o şi suport.

Nu-mi rămâne altceva de făcut decât să aprind cea mai lumânare mare pentru personajul cel mai şmecher mare şi să apuc să-i mănânc şi coliva.

Doamne-ajută!

13 responses

 1. Corecţie:
  Se scrie Şme, Şmeker, ori Schmeker …
  Iaer nonşmecherul e numit de Şmeker: Fraier.
  şmekerul de care zici, e un individ cinic şi tupeist, dar extrem de laş atunci când înţelege că nu controlează situaţia…

   • pai atunci va pup pe toti, dar stii ceva??? EU FAC CE VREAU…. SUNT LIBERA CA UN PESCARUS SI PROFIT…. ATUNCI PUP PE CINE SI CIND SI CUM VREAU EU….OK??

    DAR PE TINE TE PUP PENTRU CA TE AI SESIZAT…

 2. La mina era exces de de-alde astia. Si, in timp, ajutat si de faptul ca unul din ei, la un moment dat si nefericit, s-a gasit sa-si exerseze nesimtirea pe mine, fix cand eu eram cu nervii-n pioneze, am invatat ca pe de-alde astia ii potolesti c-o palma (eventual repetata). Dupa medicamentu’-palma, isi uita jmecheria, devin chiar excesiv de obedienti si se feresc sa-ti calce pe dinainte. S-a terminat jmecheria! 😉

 3. Nu ştiu cum naiba dar dintre cei care se cred cei mai cei fac parte personaje din următoarele categorii:
  – frustraţi, au cocoşelul mic dar în toate împrejurările declară sus şi tare că ei sunt cei mai dotaţi.
  – urâţi, sunt urâţi ca dracu dar îşi accentuează această stare prin: dacă au chelie se rad pe cap, dacă sunt blănoşi îşi lasă plete, dacă au burtă o etalează în faţa tuturor.
  – puturoşi, pur şi simplu nu se lipeşte nimic de ei şi nici nu sunt în stare să facă nimic.
  – fricoşi, se declară cei mai tari dar nu au dat un pumn în viaţa lor şi de obicei în caz de „conflict” sunt primii care o iau la sănătoasa.
  Dacă ar fi ceva de reţinut, sunt exact inversul a ceea ce încearcă să pară.

 4. Pingback: DESCHIDE VARA CU O OFERTĂ FIERBINTE! « joy

 5. Pingback: DESCHIDE VARA CU O OFERTĂ FIERBINTE! « Blogul blondei deştepte

 6. unii nu vor sa respecte legile FEMOSAN fidelitate extaz masaj omenie sfintenie altruism natural – Dumnezeu nu doarme … Lumea a aflat despre fenomenele oculte legate de magia voodoo din cartea “Haiti or the black republic” (“Haiti sau republica neagra”) – DECI , invata sa fii fidel … in medicina sa se foloseasca masajul…. invata sa intri in extaz cand te rogi sau esti singur prin ganduri…meditatie…. , omenia…. sfintenia … aici intra si respectul…. altruism… atentie cei care au averi…. natural… adica respecta natura si consuma alimente cat mai naturale… de la tarani…. sunt foarte ocupat dar cateva repere au fost date acum mai amanuntit… SUCCES !!!

 7. Pingback: Protestul CRISTIANEI ALEXANDRA LEVITCHI « Blogul blondei deştepte

 8. Altii inaintea ta, respectiv unii de la Guerilla :), i-au denumit p-astia „ghertzoii de bloc”. Fac parte din gama personajelor unde mai intilnim si „pitzipoanca de cartier”, „primitivul de Cartier (respingatorus manelarus)” si „mirlanul de Dorobanti”! Bine ai venit in lumea reala! 😉 🙂

 9. Pingback: Doar un bob zabavă: numai azi nu-i mâine! | Blogul lui Nea Costache

 10. Pingback: Am revenit! | Blogul lui Nea Costache

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s