Viaţă împrumutată

Nu duc grija nimănui, sunt un animal egoist!

Puţinele persoane de care-mi pasă sunt cele care îmi întregesc viaţa şi, egoist fiind, ţin la viaţa mea în primul, în al doilea şi-n ultimul rând, iar tot ce e după uşă îmi poate stârni curiozitatea, poate uneori interesul şi foarte rar grija.

Constrâns de democraţie să fiu liber, am ales libertatea de a fi nedomocratic în delimitarea celor care contează de cei care nu. Sunt unicul tiran al vieţii mele şi nu accept opinii din partea celor care nu contează. Nu contest nici necesitatea pentru şi nici poziţia în societate a altora, ba chiar îi consider la fel de liberi şi de necesari pe cât mă consider pe mine doar că nu-mi poate păsa mai mult de alţii decât de mine.

Singurele bucurii reale ale vieţii mele nu pot fi atribuite altcuiva decât mie sau celor câtorva persoane care contează, iar necazurile asemenea. Oricare alte mici momente de fericire sau de mâhnire cauzate de terţe persoane sfârşesc prin a deveni nule.

Egoismul meu nativ îmi gestionează grija şi altruismul în aceeaşi măsură în care o face cu ignoranţa şi cinismul.

M-aş şi v-aş fi putut lipsi de aceste destăinuiri dacă aş fi fost capabil de o introducere adecvată pentru cele ce urmează:

Cum soarele şi pămătuful mă-si’ de viaţă (v-am spus doar că îmi plac „Cireşarii”) se poate ca 2 oameni din 3 pe care-i întâlnesc în mijloacele de transport în comun (zilnic) să lectureze acele ziare de scandal, pline de cururi, ţâţe, silicoane, personaje latrinoase şi titluri reziduale?!! Cât de ignorant să fii cu propria viaţă pentru a putea împrumuta în fiecare dimineaţă frânturi din existenţa unor caricaturi umane?!

Sunt bărbaţi pe care nu-i interesează ce-or să mănânce plozii lor la amiază, dar ard de nerăbdare să afle cum o face o grasă infectă cu 3 şătrari în bambu; sunt copii de liceu care n-au reuşit să înveţe încă ce e aia o metaforă, dar ştiu în ordine cronologică numele tuturor fetelor de la pagina 5 pe ultimii 2 ani; sunt babe care se plâng mereu că nu le ajung banii de pastile, da’ de ziare au oricând; sunt femei care nu ştiu unde e şcoala copiilor lor, dar ştiu unde a dormit cel dintâi cocalar al ţării în ultima săptămână… Sunt oameni de toate vârstele care-şi abandonează viaţa, bucuriile şi tristeţile pentru a le împrumuta zilnic de la alţii pentru 5 sau 10 mii.

Cum ceapa căpri’ mă-si e posibil să vii acasă şi să îţi agăţi viaţa în cui pentru a trăi la maxim viaţa ălora din spatele ecranului?!

La fix ora 17 începe viaţa în prea multe case din România. Nimic din ce şi-ar fi dorit să fie telespectatorii în timpul vieţii lor abandonate la cuier nu există să nu existe după acea oră. Urâţii devin frumoşi, bâlbâiţii oratori, bubele ditamai ţâţele, nevestele urâte dive, ţiganii rromi, românii ţigani, fanteziile clipuri, scandalul spectacol, maneaua muzică şi moartea viaţă. Nimic nu se refuză, totul e servit de-a gata în regim de program prelungit până la ultimul client. Şi ultimul client nu pleacă niciodată….

Din momentul în care libertatea de exprimare a mass-media a devenit resortul necesar pentru a confisca vieţile celor lipsiţi de egoism şi de alternative am renunţat s-o mai consider folositoare. Singura libertate de care am nevoie este cea personală şi singurele vieţi care contează sunt cele care îmi compun viaţa.

Restul e cam-cam…

Reclame

11 responses

 1. Eu nu înțeleg cu ce-i ajută pe unii să știe că nu-știu-ce vedetă cu cine s-a mai culcat, cine s-a despărțit, de ce, cum, unde, când etc. etc.
  Lasă domnule omul în pace, tu dacă ai fi în locul lui ți-ar plăcea să fii târât prin scandaluri mediatice și alții să intre cu picioarele în viața ta?
  Cu alte cuvinte, consumatorul e de vină că acceptă să primească astfel de scursuri, dar eu cred că și cei care le produc sunt la fel de vinovați dacă nu chiar mai mult. Dar trebuie să iasă banul așa că dă-o naibii de calitate.

 2. Mama draga, ( si mie mi`au placut Ciresarii ! ) cred ca s`a produs o masiva rasturnare a valorilor promovate, in general, de mass`media din ziua de azi. Stii cum e cu lucrurile in exces … care dauneaza. Eh, pana si mult dorita libertate de exprimare a ajuns la un „exces de zel” care ii innebuneste pe oamenii simpli si prosti, real preocupati de relatia Biancai Dragusanu cu Catalin Botezatu.

 3. Nu ma mai uit la tv de luni intregi. Emisiunile sunt toate varza ( acra), stirile sunt seriale horror, ‘ moderatorii’ sunt mucegaiul de pe varza acra, etc etc. Iar cei care fac rating.. nici nu stiu cum sa-i numesc. Probabil sunt mustele de pe varza aia acra. Pffff..
  Libertatea pe care ai ales-o tu este cea mai pretioasa si mai educativa. Daca ar proceda toti oamenii asa.. s-ar schimba multe. Multe de tot. Si numai in bine.

 4. Partea și mai faină este următoarea…vorbești cu oameni care constată că pierd timpul de grija „vecinei” de la 5, trag mea culpa puternică după care iau totul de la capăt…… cred că este ca un fel de drog…

 5. Încă de la „ȋnceputurile” omenirii, pe vremea când o așa-zisă emancipare a cuprins organizate adunări de oameni, s-a căutat o formă de divertisment exprimată cu succes ȋn activități ce conțineau abuziv, scene de violență, sex și, ca după o beție prelungită până-n zori, bârfa ca rezultat al faptelor petrecute, sub forma cui pe cui scoate.
  Izvorul celor ce se petrec acum la TV este unul vechi și cu un debit care, cu greu pare să se reducă vreodată, deoarece ȋntreaga-i instalație nu este dotată cu un « drosel » care să reduca prostia curgândă.
  Şi dacă România nu este singura țară cu tembeliziuni care să difuzeze o formă de divertisment bazată pe cele mai sus menționate, atunci conchid că prostia este extinsă la nivel global. Sau poate, ca o exonerare, e vina celor care știu să exploateze mințile firave stimulând ochii cu culoare și agitație…dar unde ar fi liberul arbitru, puterea de decizie, autonomia ?
  Fiind o formă de divertisment ieftină și comodă, este ușor acceptată și consumată precum semințele ȋn fața blocului deși, ȋn ultimul caz, s-a mai schimbat ceva , lucru evident imposibil pentru subiectul articolului. Legat de prețul plătit pentru un așa serviciu, mulți uită că aparițiile televizate ale idioților ce le hrănesc conversațiile de zi cu zi, sunt plătite de ei. Acum nu vorbesc de aparițiile unor cântăreți ce vor să lanseze un clip, piesă sau album și care trebuie să plăteasca ceva bănuți de la producator până la ăla de filmează, ci de drepturile ce reies din aparițiile televizate.
  Deci cu cât se uită omu’ la emisiuni de genul « Un șou păcătos » cu Handi-Capatos, cu atât mai mulți bani i se ȋndeasa celui ce deține televiziunea (pentru reiting) și idiotului ce vine să-și spele rufele ȋn public.

 6. Înţeleg ce e acela egoism. În fod e ceva natural, fiecare se naşte şi moare singur. Mai e şi ceea ce se numeşte spirit de conservare.
  Unii nu-l conştientizează şi nu-l recunosc.
  Ce n-am înţeles e altceva.
  Cu acest egoism te lauzi pentru că eşti mândru de el, sau simţi o formă de vinovăţie şi simţi că e necesar să te scuzi, pe principiul că dacă îţi mărturiseşti păcatele, greutatea lor e mai uşor de suportat?

  • Acest egoism doar mi-l asum şi-l aduc în discuţie numai atunci când este cazul. Consider necesar a nu se confunda cu zgârcenia sau cu dispreţul faţă de ceilalţi (adică cei care nu „contează”). Oricum, e o temă vastă şi profundă şi detalierea ei se loveşte de egoism :).

 7. Da, e şi ăsta un punct de vedere.
  Te felicit pentru că î recunoşti.
  Mulţi oameni se dau mari altruişti, dar dacă pot, iau şi ulţima bucătură de la gura celor mai slabi decât ei, nu pentru că le-ar trebui, ci pentru că pe lângă egoism, mai au şi o doză consistentă de sadism. Se simt fericiţi să-i vadă cum sufere…
  Cei care îşi recunosc altruismul şi şi-l asumă, sunt cei care fac gesturi altriuste dar le trec sun tăcere pentru că le consideră prea normale ca să merite să se laude cu ele.
  E ca şi cu nebunii. Cei mai sănătoşi oameni sunt cei care cred despre ei şi o spun că au o bună doză de nebunia. Cam aşa funţionează omul.

 8. egoismul e ceva firesc. eu ma suspectez adesea de egocentrism… asta am inteles ca ar fi o problema – pt altii, nu pt mine. 😀

  nebunia adauga o aroma aparte…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s