Ne trezim şi noi?

Pentru toţi cei cărora le este greu a se exprima în limba română, maghiarii şi secuimea din ROMÂNIA oferă o soluţie aşa de modernă încât pe mine mă depăşeşte. Soluţia asta se cheamă „limba maghiară” şi se adresează tuturor locuitorilor din spaţiul carpato-danubiano-pontic.

Pentru ignoranţi, neinformaţi şi curioşi trebuie făcută precizarea că limba maghiară e singura din lume care a reuşit performanţa de fi mai urâtă (a se citi hidoasă) decât însăşi limba rusă. Pentru orice vorbitor, cititor şi/sau scriitor de limba română, soluţia hunilor nu poate fi decât o glumă proastă sau o jignire.

Istoria ne-ar putea ajuta să înţelegem cum s-a ajuns aici. Eu istorie nu ştiu, dar îmi imaginez:

Cu multe secole în urmă, când prezervativul şi steriletul fuseseră respinse pe continentul asiatic pe motiv că împiedicau progresul demografic, o parte a populaţiei hune s-a decis să-şi ia jucărelele şi să spele putina. Un rol important în migraţia spre vest a nemulţumiţilor huni l-a avut un stră-stră-stră-strămoş de-al trupei pet shop boys care, aşteptând inventarea pick-up-ului, nu făcea altceva decât să fredoneze singura melodie compusă de el, cunoscută astăzi sub numele de Go west. Regretabil este că un stră-stră-stră-strămoş al trupei AC/DC, reţinut de o diaree spontană, n-a fost de faţă pentru a cânta şi el celebra melodie highway to hell şi astfel istoria s-a scris aşa cum o ştim.

Un anume han poreclit Gingie şi posesor al unor segmente neobişnuit de lungi pentru membrele inferioare s-a erijat în căpetenie şi a pornit spre vest. Urmăritorii lui, echipaţi ca şi el cu tenişi chinezeşti, au avut parte de un marş forţat deoarece pentru un pas de-al lui Gingie ei făceau minim trei, iar Gingie avea o pasiune pentru mersul pe jos mai ceva decât diaconescu pentru elodia . Şi-au alergat ei vreme lungă după han ca măgaru după zahăr cubic şi hanu tot n-a obosit; cu limba pâna la buric, un hun urmăritor a zis:

– bre Gingie, dă-o-n caria mâne-sa de viaţă, mai fă şi tu o pauză că ne-ai opărit la inghinali şi ne-ai umplut de băşici!.

Şi Gingie-han, din mers, a spus:

– daţi-vă cu talc şi puneţi rostopască!

Urmăritorul a spus:

– de unde talc? de unde rostopască?

Gingie a spus:

– de la spiţerie şi de pe câmpie.

Urmăritorul, gâfâind:

– păi să ne oprim la prima câmpie, că pentru spiţerie mai avem de aşteptat!

Gingie-han a spus:

– fie cum spui!

Şi au mai mers ce-au mai mers şi până la urmă au găsit o câmpie, s-au oblojit cu rostopască şi a doua zi au făcut inventarul. Au băgat nasurile în pământ şi la numărătoarea găurilor s-a constatat că lipseau nişte nasuri.Gingie-han a spus:

– cine lipseşte la numărătoare să ridice mâna sus!

Nimeni.

– cine nu a băgat nasul să ridice mâna sus!

Trei mâini ridicate.

– de ce nu aţi făcut cum v-am poruncit?

– pentru că avem lepră!

– să le fie confiscată şi adusă la mine!

– lepra e o boală, hănimea ta!

– aha! şi pentru asta n-aţi băgat nasurile în pământ?

–  păi, da…

– poruncesc să li se taie trei degete de la fiecare mână!

– păi n-avem decât câte două!

– atunci să li se taie nasul!

– hănimea ta, n-avem nasuri!

– câcat! ordon să li se taie unghiile şi să le fie raşi în cap!

Odată aplicată pedeapsa şi recensământul efectuat, Gingie Han a hotărât ca, atât el, cât şi urmăritorii lui, să se stabilească acolo. Şi s-au stabilit.

Pentru noi este mai interesant ce s-a întâmplat cu nasurile lipsă şi, prin urmare, ne vom imagina istoria lor.

Câţiva dintre urmăritori, istoviţi fiind de atâta alergătură şi neavând gipiesul la ei, s-au rătăcit puţin mai devreme şi mai la est, unde au şi rămas. Cum nici acolo n-au găsit prezervative sau sterilete, obosiţii au cedat în faţa nevoilor trupeşti şi au început a se înmulţi împotriva intenţiilor lor şi a voinţei populaţiei existente pe acele meleaguri. Azi aşa, mâine aşa, musafirii nepoftiţi au căpătat curaj şi eu început să emită pretenţii, o antologie a acestora, deşi necesară, nefiindu-mi la îndemână pentru a v-o relata. Cert este că în zilele noastre pretenţiile şi curajul lor au ajuns la apogeu. Într-o transcriere fidelă dintr-o exprimare aproximativă, ele sună cam aşa:

– noi nu vrut învăţat limba la voi, voi trebuieşte scrie în limba la noi;

– noi fost pe această pământ de vreme lung şi deoarece căcat intens pe el considerat că e al noastră pentru fertilizat la el;

– noi vreau unire la ungaria sau cea puţină autonomie;

– noi nu ne place că voi făcut stat unitar şi naţional, noi vrem schimbat asta;

– noi cerut ardeal la voi şi dat la schimb limba maghiar la vorbit; voi de ce nu vrut?;

– noi făcut ţinută secuiesc, voi ofticat degeaba, noi votat cine trebuie;

– la noi nu pasă ce spune voi, noi mulţumit cu indiferenţa voastre;

– noi vrut şi avut primar unguri, curând pus preşedinte ungur;

– noi primit drepturi mai multe ca voi;

– noi cerut încă mai mulţi drepturi;

– noi adus altă zi naţională gratis la voi;

– noi considerat persecutaţi şi plâns la ue;

– noi curând dobândit tot, voi dormit în papuce.

Îmi este frică de ziua în care ne vom trezi aici şi locul ăsta nu se va mai chema ROMÂNIA.

Mi-e frică de ziua în care vom fi obligaţi să învăţăm cea mai urâtă limbă din lume.

Mi-e ciudă că au obosit alţii aici şi nu leproşii şi parcă-mi pare rău că am ratat o lepră, fie ea şi ungurească.

Mi-e ciudă că n-am căpătat o lepră, mi-e teamă că pierdem o ţară…. Singura!

Reclame

25 responses

  • Relativitatea tuturor lucrurilor îţi susţine afirmaţia, dar nu-mi poate schimba părerea. Pentru unguri probabil este cea mai frumoasă limbă, pentru mine e poluare fonică şi atât. Îmi permit să fac această afirmaţie împotriva oricăror argumente potrivnice şi mi-o asum fără a mă aştepta să fie preluată sau îmbrăţişată de alte persoane.
   Am citit ce ai scris acum 2 ani şi altceva decât să-ţi respect opinia nu pot să fac. Recunosc, sunt irascibil şi absurd când vine vorba de ungurii din România, mai ales vis-a-vis de exponenţii lor. Chiar dacă am convingerea că ungurul de rând din România e prins undeva la mijloc, asta nu mă determină să-l simpatizez în vreun fel. NU mi se pare absolut deloc firesc să fim nevoiţi să învăţăm o limbă a minorităţilor pentru simplul motiv că lor le este lene sau sunt suficient de retardaţi şi orgolioşi să o înveţe pe a noastră.
   Vrei să locuieşti în România? Foarte bine, pune mână şi învaţă limba română! Nu?! Cu atât mai bine, go west!!

   • Secuii sunt de 1100 de ani acolo, asa ca au aceleasi drepturi ca si noi. Inclusiv sa-si vorbeasca limba si sa NU ne-o stie pe-a noastra. Daca nu vor. Ca cei destepti invata si romana tine de adaptare. Nu-i poti obliga, cum nu ne pot obliga. Dar hai sa-i dam de-o parte pe secui. Intr-un sat romanesc din Timoc (regiune din Serbia populata preponderent de romani) este NORMAL ca orice oficialitate sa stie limba locului. Pentru asta se bat ai nostri, si nu doar in Timoc. Intr-un sat bulgaresc din sud, mi se pare la fel de normal (sa nu mai scriem cat de util) ca la primarie/politie/dispensar sa se vorbeasca si bulgara. Asta inseamna normalitate. Parerea mea! 😉

   • Nu consider normală utilizarea unei alte limbi, în-afară celei române, ca limbă oficială. În alte scopuri accept orice limbă, mi se pare firesc să vorbeşti ungureşte dacă eşti ungur, dar asta o faci cu ungurii sau cu cei care înţeleg respectiva limba, nicidecum cu cei care îţi cer, pe bună dreptate, să foloseşti limba oficială a acelei ţări.
    Eu nu i-am auzit pe turcii din Constanţa să ceară ca mazăre să înveţe turcă, nu i-am auzit pe lipovenii din Moldova să propună scrierea slavă, nu i-am văzut pe chinezii din „europa” să ceară autonomie sau plăcuţe bilingve.
    Repet: nu accept niciun alt punct de vedere în această problemă, primesc orice fel de critică şi nu mă afectează dacă sunt catalogat ca fiind îngust la minte, aberant şi rasist.
    În România toţi oamenii au obligaţia să cunoască limba naţională; cunoaşterea şi utilizarea altor limbi reprezintă doar o opţiune şi este permisă doar în măsura în care se respectă caracterul obligatoriu al limbii române. Părerea mea !

 1. Acest text l-am pus pe un alt blog cu ceva vreme în urmă. Cred că se potriveşte aici deoarece acolo există şi o oarecare legătură cu mulţilingvismul dorit de partea zulufată a naţiei de gulaş mâncătoare. Dacă puteţi, amuzaţi-vă, dacă nu, nu… 😀

  MIC TRATAT AIURISTIC DESPRE FEMEI
  Consideraţii, recomandări, atenţionări, avertizări, precizări (şi ce-o mai fi ele) preliminare:
  1.. Acest Tratat se adresează doar persoanelor cu simţul umorului.
  2.. Persoanele fără simţul umorului riscă să le rămână belită şi şocată. Pupila. Şi să afirme, „Ia uite ce spune dobitocul ăsta misogin”.
  3.. Feminstele ireconciliabile şi intratabile au şansa de a se răzbuna prin printarea Tratatului şi folosirea apoi ca hârtie igienică. Ce-i mai dulce decât răzbunarea?

  Deci, TRATATUL:

  Femeia. Veşnica enigmă.
  În decursul existenţei ei, a însoţit omul pe a proape toată existenţa lui. Biblia spune că specia respectivă este cu o zi mai tânără decât bărbatul.
  Am auzit oameni prin zona păşunistică a României spunând când vedeau că se apropie un bărbat şi o femeie:
  „Uite că vine un om şi o muiere”.
  Adâncă şi plină de sensuri această afirmaţie. Din ea putem deduce clar câteva chestii:
  1.. Un om şi o femeie se apropie,
  2.. Femeia nu e om, dovadă că e pomenită sub altă denumire,
  3.. După folosirea femeii, unele părţi ale omului sufere femomenul de înmuiere.
  Alte afirmaţii legate de femei:
  Femeia reprezintă sexul frumos sau sexul slab. Despre prima nu mă pot exprima deoarece nu am văzut sexul tuturor femeilor, despre a doua am o oarecare îndoială deoarece am văzut femei de peste 100 de kile.
  Stiinţific, cred că femeia face parte din specia Homo Sapiens. Personal am văzut femei săpând, unele săpau diferite culturi, altele îşi săpau şefii. Diferenţa esenţială dintre femie şi om este că omul mai e numit şi homo erectus, or, din motiv de dotate de la natură, această chestie nu se potriveşte.
  Femeia este văzută de către om în mai multe feluri:
  Nou-născuţii văd în femeie o sursă de hrană, adolescenţii văd o mare enigmă, maturii, un vis, bătrânii o amintire, magicii o boală care se tratează de obicei la pat şi pe întuneric, matematicienii o văd ca pe o problemă cu un număr infinit de necunoscute. Controlorii de bilete o definesc ca fiind diferită de biletele de autobuz în principal prin faptul că biletele trebuiesc compostate doar o singură dată.
  Femeile nu sunt toate la fel.
  Cel puţin din punct de vedere al motivelor care le fac fericite.
  De exemplu se spune că englezoaicele sunt foarte fericite. Să zicem că un om are următoarele dimensiuni: L=15, D=2,5; L-Lungimea, D-Diametrul. O europeancă de pe continent va înţelege 15cm/2,5cm şi unele să fie cam nemulţumite. O englezoiacă în schimb, ar fi foarte bucuroasă. Ea ar înţelege 15inch/2,5inch. (1inch=2,54centimetri)
  Ar mai fi nişte diferenţe. Culoare părului, greutate, dimensiuni, inteligenţă.
  N-am să le pomesec pe toate. Am să mă refer doar la aspiraţiile unor femei minoritare etnic din România.
  Toată lumea ştie că în anumite zone femeile militează pentru bilingvism. Adică alături de limba majoritarilor să poată folosi în toate cazurile şi limba strămoşilor lor, a fraţilor, a părinţilor, a rudelor de sex feminin sau masculin , a celorlalţi coetnici când, unde şi de câte ori doresc.
  Eu zic că dacă vor două limbi, să le dăm deoarece nu ne costă nimic, dar când femeile sunt mulţumite şi când sunt satisfăcute nu avem decât de câştigat.
  Mă întreb însă că, dacă le satisfacem unguroaicelor această dorinţă, nu ar trebui să le satisfacem şi dorinţa ţigăncilor care sunt şi unguroaice. Aceste vor vreo trei limbi.
  Legat de acest aspect, pentru că se tot vorbeşte de reforma în invăţământ.
  Cred că se impune o mică schimbare. Folosirea corectă a limbii ar trebui învăţată încă de la grădiniţă, deoarece atunci de formează deprinderile necesare şi folositoare pentru toată viaţa.
  După cum se poate observa, femeia există şi zic unii este extrem de folositoare.
  În treburile gospodăreşti e mai bună decât orice aparat, animal sau maşinărie din casă.
  Spre deosebire de căţel, poate aduce ziarul fără să îl umple de bale, spre deorebire de aragaz poate să şi sevească la masă, spre deosegire de maşina de spălat poate întinde şi pe sfoară la uscat hainele etc. Singura chestie este că, vorba controlorului de bilete, mai trebuie compostată din când în când. Dar asta e o activitate destul de plăcută, dacă nu se suprapune peste momentele când omul urmăreşte un meci de fotbal, sau când se relaxează la o bere cu amicii…

 2. Nu i-ai auzit fiindca acolo statul roman a fost curva desteapta- in Dobrogea a facut stramutari de populatii si-a permis/impins totodata pe turcii, tatarii, cerchezii si bulgarii sa emigreze. La fel s-a procedat cu germanii si evreii. Presiunea ANTI-minoritari a fost foarte mare, plus ca apoi a venit comunismul, asa ca au inceput detasarile/mutarile fortate, treaba invatata de la tatucu Stalin, care-a practicat aceleasi masuri spre exemplu in Moldova de peste Prut. Dac-ai fi avut populatia asta:

  NU cele Trei Scaune ar fi fost marea problema etnica a Romaniei! 😉

  Acum sunt prea putini ca sa poata fi guresi. :-)))

  Iar acolo unde chinezii au devenit majoritari oficialitatile vorbesc mandarina sau cantoneza ori ce dreacului canta aia cu ochii oblici- vezi Vancouver. Nu ai ce face, nu-i poti omora iar legile internationale te obliga, altfel se presupune ca incerci sa-i asimilezi si patesti ca Serbia. Imi pare rau pentru tine, daca nu mori de tanar vei apuca sa vezi limba rromanes vorbita in multe primarii! :-)))

  • Asta-i scriam si eu, nu ungurii sunt problema, nu pot sa-si incarce judetele-n camion si sa le mute langa Balaton. In schimb tiganii ne cuceresc cu pula si n-ai ce le face. Iar in clipa in care ai 90% dintr-o localitate tigani, poa’ sa zica legea ce-o zice, daca meri la primarie vei auzi rromanes! 😉

   • mă abţin să scriu despre ţigani mai mult decât am făcut-o până acum pentru că-mi afectează sănătatea şi risc să mai fac şi niscaiva pârnaie…

 3. Ufff! Tare mă mai mâncau buricele degetelor după ce am ți-am citit postarea ȋnsă, abia acum am timp să le ofer bine-meritatul scărpinici.
  Ne confruntăm cu rezultatul unei insistențe de ani lungi din partea « fraților » nostri ce au uitat că se află ȋn gazdă, făcând abuz de un drept (nedrept) numit prescripție achizitivă ori uzucapiune imaginaro-fictivă, ca să zic așa. Deci, te chem. ȋn casă, ȋți servesc cea mai crescută puică de toamna, o stacană cu vin, companie plăcută iar mata vrei să-mi călărești și nevasta?
  Dacă persiflăm tot ceea ce ține de situația prezentă și de personajele principal implicate, folosind cuvinte jignitoare, nu se numește discriminare ci un drep izvorât din nevoia de a ne ejacula necazul. Discriminare ȋnsă, se numește atunci când te simți minoritar ȋn țara ta.
  Ş dacă bună-voința permisivilor sus-puși de către noi – care par a fi nederanjați că unii ne umblă nestingheriți pe moșie și trasează linii imaginare unde, pe viitor, vor să-și monteze ale lor garduri, cu sculele noastre (ca așa suntem noi…băieți buni) – pare de necrezut, află dumneata domnule Vlad că nu-s singurii idioți…domnii englezoi urmează să suporte cheltuielile construirii unei moschei, pe pământ englezesc. Ei, cât de stupid sună și asta ?
  În final,cu preluare după o glumă auzita cu mulți ani ȋn urmă…
  Românul : Vrei să se vorbească limba maghiară?
  Bozgoru’ : Da, desigur !
  Românul : Vrei Președinte bozgor ?
  Bozgoru’ : Mai ȋntrebi !?!!!
  Românul : Atunci, dute-n Ungaria !!!
  P.S. : N-am vrut a folosi un limbaj neplăcut, că nu se merită.

  • Nici secuii, nici tiganii nu sunt in gazda, sunt la fel de „in tara lor” ca si noi romanii. Poti sa-i numesti „oameni in gazda” cat sunt ca refugiatii, fara acte de cetatean al tarii respective. Dar cand ei sunt p-acia dinaintea formarii cnezatelor si voievodatelor (cazul secuilor si maghiarilor) sau imediat dupa inceperea cristalizarii lor (cazul tiganilor) si cu 1000 respectiv 600 de ani inaintea formarii statului Romania, au cam aceleasi drepturi ca si vorbitorii de limba romana. Actuala ordine sociala nu mai accepta ideea ca minoritarii sunt cetateni de rangul doi. Aceeasi ordine sociala spune ca acolo unde minoritarii sunt majoritari isi pot stabili propriile reguli, atata timp cat nu incalca regulile cele mari- constitutia tarii.

   Sau hai s-o luam logic:

   România a semnat si ratificat Conventia Cadru pentru Protectia Minoritatilor Nationale în 1995 (Articolul 10, 11 si 14) în care se stipuleaza ca „fiecare persoana care apartine unei minoritati nationale are dreptul de a folosi în mod liber si fara ingerinta limba sa minoritara, în privat si în public, oral sau în scris”.

   Pe cale de consecinta, oricum, 90% din oficialitati fiind din cadrul minoritatii in secuime spre exemplu, cu sa fara stipularea in lege, la primarie se vorbeste primordial maghiara. Ceva ce oricum se intampla, veva ce nu poti evita, se poate legaliza…

   • Comentariul era bazat ȋn totalitate pe nemulțumirea legată de decizia lor, ȋn a duce la extrem anumite lucruri ce țin de bun simț iar exagerarea unor afirmații nu ține decâ de modul de a scrie, pentru a pune sentiment și expresivitate (Ex. titlul unui articol dintr-un ziar, care trebuie să prezinte interes ochiului și nu o banalitate) . Sunt de un an ȋn Anglia și văd cum neamurile arabe tind să cotropeasca titlul de majoritari, unele orase aparținând, ȋn ȋntregime, lor…ca să nu mai spun de țiganii lor, indienii. Londra nu mai e de mult a englezilor. E un Babilon !
    Legat de baza legală, căile legii sunt nenumarate si ȋntortocheate. Același lucru se aplică și primăriilor sau firmelor cu ale lor regulamente de ordine interioara. Se numesc hotarâri sau decizii cu putere de lege, ce pot fi temporare sau permanente. Deci, oricine emite o asemenea decizie o poate considera legală doar dacă se află sub imperiul juridic impus. Baza legală este lipsită de moralitate iar conturarea unui text de lege nu face decât să ȋntărească anumite păreri. Cum ai enunțat mai sus, invocând respectarea normelor locului, așa ar trebui să se supună și ei. Poate e legat de natura umană, ce vrea mai mult și mai mult când vede că se poate.
    Lipsit de orice gând ȋmpăciuitor, respect faptul că ȋși pot folosi, liber, limba pentru ce vor ei, dar nu sunt de acord cu emiterea vreunui text cu caracter legal care să le concretizeze doleanțele. Nu pot zice decȃt că a fost și e o bătaie de joc, amuzamentul lor ajungând, acum, la apogeu.

 4. ***Vlad ***:
  martie 22, 2010 la 19:39
  Zici:
  „…mă abţin să scriu despre ţigani mai mult decât am făcut-o până acum pentru că-mi afectează sănătatea şi risc să mai fac şi niscaiva pârnaie…”
  _________________________
  Pârnaie? Nu cred că ai face …
  Cât despre faptul că ţiganii dăunează grav sănătăţii… te aprob. Stiu câteva persoane care s-au îmbolnăvit de brişcă din cauza prea marii apropieri de unii. Şi nu sunt de oricare ci gabori care lucrează în tablă, fac „ceternii” (Aşa le spune pe la noi jgeabirule şi burlanele care se pun la streaşină pentru ghidarea apelor pluviale).
  Când s-au înţeles cu omul au zis că trebuie să le plătească un milion şi opt sute de mii de lei. La final au început cu o poveste cum că ei, ţiganii, sunt mai proşti şi nu şi-au dat seama că e vorba de 1.8 milioane ci de 18 (da, optsprezece). Omul a rămas uimit. Are o pensie de vreo şase milioane.
  A mers la poliţie, ăia i-au cerut contractul scris. Altă uimire. N-avea. Ţiganii nu încheie contracte scrise pentru că se tem de hârtii… sunt prea albe 😀
  Omul a mers acasă trist. Seara a auzit că cineca îl strigă la poartă. A ieşit să vadă despre ce e vorba. La poartă era unul din gabori.
  – Deci aşa? Te duci la poliţie?
  Şi atunci a simţi o împunsătură în burtă. Ţiganul îl înjunghiase.
  Da, e tare urât să le spunem ţiganilor ţigani. Ei sunt băieţi buni şi eleganţi, doar Dracu’ e rău că nu-i duce.
  Ah, să nu uit, lucrarea respectivă a constat în înlocuirea a trei metrii de jgheab şi a patru metrii de burlan.
  ¤
  Eu stau şi mă întreb: Cine face cinste etniei? Ţiganul (cum s-a autodefinit) Mădălin Voicu, sau rromul violator de italience?

  • Cine face cinste etniei noastre? Olimpiotii la informatica sau taranul ce-si violeaza si jefuieste bunica? Muncitorul romanul ce-a salvat in Graz un copil din incendiu sau politistul roman ce, impreuna cu nevasta-sa bortoasa, fura tzoale in magazinele din Viena? Nicolaie Manolescu sau Jiji Becali?

 5. De fapt intrebarea e alta si de la Hitlerake incoace nu-i corect s-o pui:

  „Rasismul nu cumva este si corect?”

  Nu cumva a nu fi rasist se numeste a nu avea instinct de autoprotectie? Nu cumva ar trebui cautata o cale de mijloc? Nu cumva ar trebui niste legi care sa nu permita invadarea pasnica a unei tari? Nu cumva te poti feri de asta si fara sa ajungi la extreme de genul lagarelor si exterminarii?

  Cert este ca rasa alba si-a trait traiul si si-a mancat malaiul. Nu mai are nici-o sansa, parerea mea! 😉

 6. Frumoasă poveste! Istoria noastră a fost dură şi ne-a pus la cotitura dintre popoare astfel încât toţi să ne dea cu ciomagul în cap. Ungurii au pretenţii nerealiste dar, dacă stăm să gândim la rece, puţine ţări au fost mai puţin curve decât România şi probabil de asta ne şi aflăm unde ne aflăm, mă refer economic şi strategic. Atitudinea corectă ne lipseşte, nu nouă ci autorităţilor. În rest le avem pe toate…

  • Gandind la rece, fara curveala asta de care tot citesc/aud nu am fi existat ca tara. Ce s-ar fi facut Romania cand in ’39 Germania facuse cadou Ardealul ungurilor iar Rusia ne luase Basarabia? Cand daca nu ne aliam cu nemtii in ’41 eram ocupati? Dar in ’44, cand rusii oricum intrau peste noi? Cu cine nu a fost corecta Romania? Cu Germania ce ne fortase la o alianta dupa ce ne ciuntise tara?

 7. Sunt de acord cu, virgula, cunoasterea si vorbirea (obligatorie!) limbii nationale, adica romana. Sunt de acord ca maghiara e CEA MAI URATA limba existenta. Sincer.. daca as vorbi-o cred ca as muri de ras in timp ce ma ascult. 🙂 As rade eu de mine. La un singur lucru te contrazic: rusa nu e atat de urata precum pare (I’m half russian!). Hehe.. Rusa e chiar interesanta si fascinanta daca incepi sa o pricepi..

  • deşi am mai specificat, repet: nici pentru unguri limba lor maternă nu poate fi şi nici nu este urâtă! deci nici rusa nu poate fi considerată astfel de către vorbitorii ei 🙂

 8. Hehe, nu sunt vorbitoare de limba rusa :P. Rusine mie, tata m-a implorat ani la rand sa invat, dar am refuzat, din motivul expus de tine mai sus: mi se parea oribila. Si imi spuneam ca nu are sens, deoarece oricum eu locuiesc in Romania. 🙂 O logica ciudata. Acum imi pare rau, recunosc. Am invatat acum cativa ani expresiile uzuale, si atunci mi-am dat seama ca nu e atat de urata cum pare, dimpotriva. In schimb, am invatat expresiile uzuale si in maghiara, si daca inainte o consideram groaznica, acum o consider ” extrem de groaznica” 😀
  Ceva similar am patit si cu portugheza. Era, alaturi de maghiara si rusa, in top 3 al celor mai urate limbi. Vorbesc portugheza acum, si mi se pare simpatica.
  My favourite ramane spaniola. Mi se pare cea mai frumoasa limba de pe pamant. E adevarat ca o vb si o scriu (sunt studenta acolo) dar nu cred ca asta e motivul, mi-a placut mereu.

 9. De pe mess:

  Attila, mergând călare,
  Cu gânduri cuceritoare,
  Întalni o apă mare..
  Opărit la cur, la coaie,
  Vrea şi el să facă-o baie.
  Intră el în râul mare
  Să se scalde la picioare;
  Când să iasă iar la mal,
  Pula haine, pula cal.
  No, cine-o fost primu-n Ardeal?
  :-)))))

  • Stătu Attila uimit,
   Apoi zise fericit:
   ” – Oameni nu-s, deci nu-i popor,
   Iată-mă-s cuceritor”.
   Şi porni pe drum îndat’
   Pân-ajunse într-un sat
   Unde văzu cum un cioban
   Umfla roata la Merţan
   ” – Sara bună om bătrân
   Unde-i poporu’ român?”
   ” – Un’ să fie? La bufet,
   Bea bere şi stă pe NET …”
   😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s